* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
چگونه میتوان از پزشکان شکایت کرد؟
بر اساس اصل 29 قانون اساسی ، استفاده از خدمات بهداشتی و درمانی ، حق همه ی افراد می باشد.
همچنین دولت مکلف می باشد این خدمات همگانی را برای همه تامین نماید.
براساس ماده 25 اعلامیه جهانی حقوق بشر ، هر فردی حق این را دارد که از یک سطح زندگانی
برخوردار باشد و در سلامت و رفاه کامل باشند.
پس با توجه به این نکات ، امور مرتبط با پزشکی و حقوق آن بسیار مهم می باشد.
این امور در سطح داخلی و بین المللی ، توجه قانون گذاران را جلب کرده و شاخه ای از علم حقوق را به نام حقوق پزشکی مشهور ساخته است.
برای اولین بار منشور حقوق بیماران در ایران در سال 1381 تدوین و ابلاغ شد .
با توجه به قوانین پزشکی که در قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مصوب ١٣٧۴ در خصوص تخلفات پزشکان میباشد و با توجه به قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٩٢ آن دسته از پزشکانی که در انجام وظایف خود اهمال ورزیده و یا مرتکب تقصیری گردیده اند قابل تعقیب و شکایت میباشند و این امر مشابه دیگر دعاوی کیفری ابتدائا با طرح شکواییه در دادسرا و سپس صدور کیفر خواست و اقامه دعوای کیفری در دادگاه صالح میباشد.
در جرایم پزشکی ابتدائا صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده مدنظر میباشد که با توجه به مکان وقوع جرایم پزشکی، دادگاه صالح، دادگاه محل وقوع جرم میباشد. که بطور مثال در جرایم پزشکی میتواند درمانگاه، بیمارستانها و مطب خصوصی پزشک باشد. وکیل خبره در دعاوی پزشکی در ابتدا امر به نکته حائز اهمیت صلاحیت دادگاه توجه ویژه نموده تا از اتلاف وقت در آینده و اطاله دادرسی به جهت عدم رعایت صلاحیت محلی پیشگیری نماید. در جرایم پزشکی پس از طرح دعوا پزشک مربوطه به عنوان متهم و بیماری که بزه دیده است شاکی پرونده نامیده میشود.
پرسش عمده و کاربردی در جرایم پزشکی این است که چه خساراتی را میتوان از پزشکان مطالبه نمود؟ همانطور که پیشتر بیان گردیده در دعاوی کیفری همچون دعاوی حقوقی نیاز به تنظیم دادخواست بعنوان فرم چاپی از پیش تعیین شده نمیباشد و امور کیفری با شکایت کتبی در دادسرا و حتی بصورت شفاهی قابل پیگیری میباشد که اکنون از طریق دفتر خدمات قضایی صورت میپذیرد.
در اعمال پزشکی که منجر به ورود ضرر و زیان جسمانی و روحی و معنوی به بیمار میگردد علاوه بر تعقیب کیفری و قصاص در اموری که بواسطه عمد توسط پزشک صورت میپذیرد، در مواردی که بصورت تعدی یا تفریط یا عدم مهارت یا عدم رعایت نظامات خسارتی به بیمار وارد میگردد، این امر قابل مطالبه تحت عنوان کیفری مطالبه دیه با اثبات جرم واقع شده میباشد. وکیل دعاوی پزشکی میتواند خسارت معنوی وارده را نیز صحیحا مطالبه نماید.