* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
یکی از موضوعات حقوقی که همیشه پیچیدگیهای خودش را دارد، پیشفروش آپارتمان است. چرا که مورد معامله هنوز به صورت کامل وجود خارجی ندارد و ممکن است در آینده همین مسئله سرمنشاء بروز مشکلات بعدی باشد.از زمانی که موضوع پیشفروش آپارتمان به صورت جدی رونق پیدا کرده، همیشه مشکلات و اختلافاتی میان فروشنده، خریدار و شرکت پیمانکار وجود داشته است که باعث شده پروندههای زیادی در مراکز قضایی شکل بگیرد. از آنجایی که هنگام عقد بیع باید مورد خرید و فروش به صورت فیزیکی آماده و موجود باشد اما هنگام پیشفروش آپارتمان، ملک مورد نظر هنوز آماده نشده و همین مسئله بارها و بارها محل مناقشه بوده است.
ا توجه به مقدمهای که به آن اشاره شد، سال 1389 قانونگذاران به این فکر افتادند که قانون پیشفروش آپارتمان را تدوین و تصویب کنند. در نتیجه قانون پیشفروش آپارتمان در 25 ماده و چهار تبصره تصویب شده است که در آن به صراحت اعلام شده پیشفروشنده باید احداث یا تکمیل واحد ساختمانی با ویژگیهای مشخص را در زمین معین شده به صورت آپارتمان انجام داده و در نهایت آن را به پیشخریدار که مالک رسمی و آتی آپارتمان مورد نظر است، تحویل دهد.
اولین مرحله که اتفاقا یکی از مهمترین فرایندهای قانونی پیشفروش آپارتمان به شمار میرود این است که فروشنده بعد از دریافت پروانهی ساختمان از شهرداری و تنظیم شناسنامهی فنی مستقل برای هر واحد آپارتمان که مشخصات و جزئیات کامل درج شده است، اقدام به درج آگهی و تبلیغات میکند.
اگر تصمیم به پیشخرید آپارتمان دارید باید بدانید که طبق قانون پیشفروش آپارتمان، تمام مراحل باید در دفاتر اسناد رسمی انجام شود و عقد قرارداد و قولنامهی صرف در بنگاهها و مشاوران املاک کافی نیست.برای درج آگهی پیشفروش آپارتمان در جراید و وبسایتها باید مجوز رسمی دریافت شود. نکتهی مهم این است که براساس قانون پیشفروش آپارتمان، اگر پیشفروشنده و سرمایهگذاران بدون تنظیم سند در دفاتر رسمی یا دریافت مجوز انتشار آگهی هر اقدامی انجام دهند، از 91 روز تا یک سال حبس یا دو تا چهار برابر وجوه دریافتی جریمه خواهند شد.
مشابه هر قراردادی باید مشخصات طرفین در اسناد پیشفروش آپارتمان ثبت شود. اما در موضوع پیشفروش آپارتمان باید روشن شود فردی که با عنوان پیشفروشنده حاضر شده صاحب سند یا سازنده ملک است. این احتمال نیز وجود دارد که فروشنده در واقع خودش فردی باشد که قبلا ملک را پیشخرید کرده بوده است. موضوع بررسی و سنجش صحت مدارک پیشفرونده در قانون پیشفروش آپارتمان اهمیت ویژهای دارد.
در این قسمت نیز مانند هر قرارداد دیگری باید جزئیات مورد معامله کاملا شفاف شود. از آنجایی که در پیشفروش آپارتمان مورد معامله هنوز به صورت کامل وجود خارجی ندارد، باید مشخصات و جزئیات دقیقی که براساس آن خریدار تصمیم گرفته و ملک نهایی را تحویل میگیرد، به صورت کامل درج شود.
این مشخصات و جزئیات شامل موارد زیر است:
از آنجایی که در پیشفروش آپارتمان معمولا زمان تحویل براساس شرایط موجود و اعلام سازندگان و سرمایهگذاران به صورتی زمانی در آینده مشخص میشود، بنابراین بهای آپارتمان به صورت مرحله به مرحله و اقساطی پرداخت میشود.
در نتیجه باید به صورت کاملا شفاف مشخص شود که چه مبالغی به صورت نقد یا چک در چه تاریخهایی باید در کدام مرحله از کار پرداخت شود. براساس قانون پیش فروش آپارتمان هنگام عقد قرارداد در دفاتر اسناد رسمی باید حداقل 10 درصد قیمت کل پرداخت شود. مابقی مبلغ که قرار است به صورت اقساطی از سوی پیشخریدار به پیشفروشنده پرداخت شود باید در تاریخهای مشخص براساس میزان پیشرفت کار باشد.
اگر پیشرفت کار طبق توافق و قرارداد مکتوب امضا شده نباشد، خریدار میتواند دیرتر از زمان مقرر اقساط خود را پرداخت کند. از سمت دیگر اگر در پیشفروش آپارتمان، پیشخریدار با توجه رعایت مفاد قرارداد، در زمان مقرر اقساط خود را پرداخت نکرده و ظرف یک ماه نیز آن را جبران نکند، قرارداد میتواند از سوی مالک فسخ شود.