* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
برای تحقق جرم افترا چند شرط لازم میباشد؟
انتساب جرم به دیگری: نسبت دادن اعمالی که جرم نیست ولی برخلاف شرع است جرم افترا نیست برای مثال اگر کسی را متهم به بی تقوایی یا بی عدالتی کنیم جرم افترا صورت نگرفته است.
صراحت انتساب: یعنی مرتکب باید جرمی را صریحاً نسبت دهد مثلا بگوید فلانی دزدی کرده یا آدم کشته است ولی بکار بردن کلمات و واژه هایی مثل جانی و بزهکار جرم افترا نبوده و ممکن است جرم توهین محسوب شود.
عدم توانایی اثبات جرم از طرف افترا زننده: هر گاه افترا زننده بتواند اثبات نماید که طرف مقابل که مخاطب افترا بوده مرتکب جرم انتسابی شده است جرم افترا صورت نگرفته است.
اگر شکایت افترا توسط وکیل پایه یک دادگستری انجام شود چه مزایایی دارد؟
اگر شکوایه توسط وکیل پایه یک دادگستری صورت گیرد مدت زمان اثبات جرم توهین و افترا کمتر میشود و دیگر نیازی به حضور شاکی در دادگاه نخواهد بود و همچنین وکیل پایه یک دادگستری میتواند بعد از محکوم شدن فرد توهین کننده و یا مفتری، اقدام به اجرای مجازات ایشان کند و وکیل پایه یک دادگستری میتواند رضایت و یا عدم رضایت شاکی را اعلام نماید و نیازی به حضور شاکی برای اعلام رضایت نخواهد بود.در ادامه به چند سوال شما پاسخ می دهیم.
۱.آیا توهین و افترا با هم تفاوتی دارند؟
– بله افترا به این معنی میباشد که عمل مجرمانه ای را صریحا به فردی نسبت دهیم ولی در افترا حتما لازم نیست که عمل مجرمانه باشد.
۲.تفاوت هتک حرمت با توهین و افترا چیست؟
– هتک حرمت اعم از توهین و افترا میباشد و هر زمانیکه به فردی بی حرمتی میشود میگویند موجب هتک حرمت فرد شده است.
۳.مجازات توهین و افترا چیست؟
– مجازات توهین شلاق تا ۷۴ ضربه و یا جزای نقدی بین پنج تا صد هزار تومان میباشد. مجازات افترا یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق میباشد.
۴. آیا فحاشی شامل توهین و افترا میباشد؟
– توهین اعم از فحاشی و بکارگیری الفاظ رکیک میباشد که حسب مورد مجازات شلاق و جزای نقدی خواهد داشت.
۵.آیا فحاشی و ناسزا از طریق پیامک قابل پیگیری میباشد؟
– بله در صورتیکه فحاشی و افترا در پیامک صورت گرفته باشد به راحتی قابل اثبات میباشد به دلیل اینکه دارنده خط مسئول عواقب آن نیز خواهد بود. یعنی شاکی میتواند شکایت خود را علیه فردیکه خط به نام او میباشد شکایت کند.
۶.آیا مجازات بی حرمتی و افترا برای فرد سوء پیشینه موثر ایجاد خواهد کرد؟
– خیر مجازات تعیین شده برای توهین و افترا حسب مورد شلاق و حبس و جزای نقدی میباشد که در هر صورت سوء پیشینه موثر برای فرد ایجاد نخواهد کرد.
۷.در صورتیکه شخصی که به او توهین شده است گذشت کند آیا فرد مجازات خواهد شد؟
– به دلیل اینکه جرم افترا جزء جرائم قابل گذشت میباشد لذا با گذشت شاکی دیگر مجازاتی برای فرد در نظر گرفته نخواهد شد.
۸.اگر شخصی که به او توهین شده است فوت کند ورثه ایشان میتوانند شکایت کنند؟
– در صورتیکه شخص فوت شده شکایت خود را مطرح نکرده باشد و فوت کند به معنای گذشت ضمنی میباشد و دیگر شکایت ورثه مسموع نخواهد بود.