وکیل پایه یک دادگستری در دعاوی ملکی
دسامبر 5, 2018وکیل پایه یک دادگستری در موضوع مهریه تهران
دسامبر 11, 2018
- در عقد موقت اگر مهریه ذکر نشود آن عقد باطل است درحالیکه در عقد دائم میتوان آن را ذکر ننمود.
- درصورتیکه در عقد دائم مهریه ذکر نشود به این معنا نیست که زن هیچ مهری ندارد. در این صورت یا باید بعد از عقد، مهریه با توافق تعیین گردد یا درصورتیکه هیچ توافقی نشود و بین زن و شوهر نزدیکی صورت گیرد زن مستحق مهرالمثل خواهد بود. یعنی اینکه مهریهی او با توجه به عرف زندگی او و اطرافیانش تعیین میشود.
- زن بهمحض انعقاد عقد مالک مهریه است. بنابراین میتواند کل آن را از مرد طلب نماید. درصورتیکه مرد آن را پرداخت ننماید زن میتواند از ایفای وظایف زناشویی خودداری نماید. البته اگر زن بهدلخواه خود، به ایفای این وظایف بپردازد، بدون اینکه مهریه را دریافت نماید دیگر نمیتواند به دلیل عدم دریافت مهر از تمکین به مرد خودداری کند. البته همچنان میتواند آن را از مرد طلب نماید.
- مهریه حق زن است و همچون سایر حقوق مالی به ارث میرسد. بنابراین درصورتیکه زنی در هنگام زوجیت مردی فوت نماید، وراث او میتوانند آن را از مرد طلب نمایند.
- مهریه بعد از فوت شوهر نیز قابل دریافت است و قبل از تقسیم ارث، ابتدا باید آن را به زن پرداخت کرد و سپس ارث تقسیم گردد. حتی اگر تمام دارایی متوفی فقط موجب پرداخت مهر گردد و هیچ مالی برای تقسیم بین وراث باقی نماند.
- درصورتیکه مهریهای که در ضمن عقد ذکر شده نامعلوم و مجهول باشد یا دارای ارزش عرفی و مالیت نباشد (مثل مهر قرار دادن مواد مخدر یا مشروبات الکلی) مهریهی مذکور باطل بوده و زن مستحق مهرالمثل است. یعنی اینکه مهریهی او با توجه به عرف زندگی او و اطرافیانش تعیین میشود.
- درصورتیکه مهریهی زن مالی باشد که متعلق به دیگری است، مثلاً مرد خانهای را که به نام دیگری است مهریهی زن قرار دهد زن مستحق مثل آن مال یا قیمت آن است.
- همانطور که گفته شد زن بهمحض عقد میتواند کلیهی مهریه را از مرد دریافت نماید. اما درصورتیکه زن و مرد بخواهند از یکدیگر طلاق بگیرند و بین آنها نزدیکی رخ نداده باشد و مرد کل آن را به زن پرداخته باشد، زن برای طلاق باید نیمی از آن را به مرد بازپسگرداند. درصورتیکه طلاق بعد از نزدیکی باشد، زن مالک کل مهریه است.
- طبق قوانین جدید تقریباً میتوان گفت که زندانی شدن به دلیل مهریه اتفاق نادری است؛ چراکه مرد میتواند با دادن دادخواست اعسار، ادعا نماید که مالی ندارد و درصورتیکه دادگاه این ادعا را بپذیرد، او را محکوم به زندان نمینماید و فقط میتواند آن را با توجه به وضعیت مالی مرد تقسیط نماید. همچنین برای مهریههای بالای ۱۱۰ سکه نیز بههیچعنوان حکم حبس صادر نمیشود. اما میتوان درصورتیکه مرد دارای مالی باشد مال او را توقیف نمود؛ اگرچه بالای ۱۱۰ سکه باشد.
- درصورتیکه مهریه عندالمطالبه باشد و مرد ادعای عدم توانایی پرداخت یکجای آن را داشته باشد، باید بعد از صدور حکم مهریه و یا در خلال رسیدگی، دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را ارائه نماید که در این صورت زن نیز میتواند درخواست استعلام از مراجع قانونی جهت اثبات توانایی مرد در پرداخت را داشته باشد.
- مهریه میتواند عندالاستطاعه باشد. دراینصورت فقط زمانی که مرد از لحاظ مالی توانایی پرداخت را دارد، زن میتواند آن را مطالبه کند. لازم به ذکر است در این حالت نیز اگر مرد اموالی داشته باشد این اموال توسط زن قابل توقیف میباشد.
- مهریه میتواند حال نباشد؛ به این معنا که مرد و زن برای پرداخت آن تاریخ خاصی را تعیین کنند. مثلاً پرداخت آن را به گذشتن پنج سال از زندگی مشترک موکول کنند. یا میتوانند از ابتدا پرداخت آن را بهصورت اقساط تعیین کنند. مثلاً مرد ملزم باشد ماهانه مبلغ معینی را بهعنوان مهریه به زن پرداخت کند. البته در این حالت باید کل آن تعیین شده و اقساط ماهانه آن نیز مشخص گردد.
- مهریه جزو طلبهای مقدم است؛