* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
طلاق توافقی گونه ای از طلاق است که هر دوی زن و شوهر متقاضی آن هستند و در همه امور از قبیل حضانت فرزند بعد از طلاق، ملاقات فرزند، نفقه ایام عده، شیوه استرداد جهیزیه، وصول مهریه و … با یکدیگر توافق کرده اند و با مراجعه به دادگاه خانواده، توافق خود را اعلام میکنند و با تقدیم مدارک شناسایی خود دادخواست طلاق توافقی میدهند و پس از طی روال معمول دادگاه بر اساس توافق زوجین گواهی عدم امکان سازش زوجین را صادر میکند و آنها میتوانند با ارائه گواهی به دفترخانه طلاق، صیغه طلاق را جاری و ثبت کنند
طلاق توافقی را میتوان معادل uncontested divorce در نظر گرفت چون طرفین در مورد همه چیز توافق دارند همچنین می توان آن را معادل no fault divorce در نظر گرفت چون در آن هیچیک از طرفین مقصر قلمداد نمیشود. در طلاق توافقی، در خصوص حقوق مالی زن مانند مهریه، جهیزیه و… و همچنین مسئله حضانت و ملاقات فرزندان با توافق و تفاهم طرفین تصمیمگیری میشود و این توافق در حکم دادگاه ثبت میشود و ضمانت اجرای قانونی پیدا میکند.
در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران مادهای با عنوان طلاق توافقی وجود ندارد، اما در دادگاه خانواده معمولا این نوع طلاق را در قالب طلاق مبارات یا خلع قرار میدهند. این نوع طلاق با صدور گواهی عدم سازش جاری می شود.
خلع و مبارات دو نوع طلاق توافقی در فقه و حقوق اسلامی است.
مضرات طلاق توافقی را میتوان از جنبه های گوناگون مورد بررسی قرار داد . برای مثال برخی از مضرات طلاق توافقی متوجه خود زوج هستند و برخی دیگر از مضرات طلاق توافقی بعد وسیع تری دارند و میتوان آن ها را به دامنه آسیب های اجتماعی متصل کرد .البته به طور کلی هر هنجار و لغزشی در بنیان خانواده میتواند جزئی از تابع آسیب ها اجتماعی باشد چرا که خانواده کانون تعالی همه جانبه مرد و زن و جایگاه پرورش و تربیت فرزندان است و هر آسیبی به اساس خانواده و ارزش های آن میتواند پیامدی اجتماعی را به دنبال داشته باشد .
رسالت طلاق توافقی در این است زمانی که زوجی به هیچ عنوان امکان سازش در بین آن ها وجود ندارد و دلایل جدی و توجیه پذیری را برای پایان دادن به زندگی مشترک خود دارند گزینه طلاق توافقی پیش روی آن ها قرار داشته باشد تا بیشر از این در جریان کش مکش های دادرسی طلاق غیر توافقی به روح و روان و اعتبار آن ها لطمه وارد نشود و اگر فرزندی در این میان وجود دارد در اثر نزاع های احتمالی طلاق عادی آسیب روحی نبینند.