* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
طلاق توافقی فوری همانگونه که از نام آن پیداست، بر اساس توافق طرفین صورت میگیرد. زوجین قبل از حضور در دادگاه بایستی در مورد کلیه حقوق و وظایف خود بعد از طلاق تصمیمگیری نمایند که عبارتند از مهریه، نفقه، اجرت المثل زوجه، جهیزیه زوجه، هدایای قبل از ازدواج، مسائل مالی، حقوق، حضانت و ملاقات فرزند مشترک و نفقه وی.
در ابتدا زوجین باید دادخواست طلاق توافقی خود را به دفتر خدمات قضایی ارائه دهند، بر اساس محل سکونت مشترک زوجین دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست مطروحه تعیین میشود.
سپس، پیامکی به منظور اطلاع از تاریخ و ساعت جلسه رسیدگی برای زوجین ارسال میشود. حال باید زوجین در تاریخ و ساعت مقرر در دادگاه حاضر شوند. در جلسه اول رسیدگی، قاضی دادگاه طرفین را به داوری و مراکز مشاوره ارجاع میدهد.
لازم است در این جلسه هر دو آنها حضور داشته باشند و خواسته خود را مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش یا طلاق توافقی مطرح کنند. این جلسه توسط قاضی دادگاه به داوری ارجاع داده خواهند شد.
پرداخت کامل یا جزئی از مهریه و یا حتی عدم پرداخت مهریه کاملا با توافق زن و مرد مشخص می شود. معمولا در طلاق توافقی مهریه در مقابل حق طلاق مرد می باشد. مثلا مرد میتواند به همسرش بگوید که صد سکه از مهریه خود را ببخش تا در قبال آن طلاق توافقی بگیریم. ممکن است توافق شود مقداری از مهریه به صورت یکجا یا اقساط به زن پرداخت شود.
در نظر داشته باشید که زن و شوهری پنج سال باهم زندگی میکنند و زن در این مدت هیچ نفقه ای دریافت نکرده است. زن میتواند برای دریافت نفقه پنج سال از شوهر خود اقدام کند. ولی زمانیکه زن و شوهر قصد داشته باشند تا طلاق توافقی بگیرند به دلیل اینکه مردان در اکثر مواقع راضی به طلاق نمیشوند، زن میتواند مقداری از نفقه خود و یا تمام نفقه را نسبت به شوهرش ببخشد تا شوهر راضی به طلاق شده و سپس طلاق توافقی بگیرند.
اجرت المثل، مزدی است که زن بابت کارهایی که در منزل انجام میدهد دریافت میکند و زمانی به زن تعلق میگیرد که طلاق از طرف مرد باشد و یا زن قصد نداشته باشد که اینکارها را مجانی انجام دهد. بنابراین زن و مرد باید در خصوص اجرت المثل توافق کنند. یعنی گرفتن و یا نگرفتن نفقه در طلاق توافقی کاملا بستگی به توافق میان زن و شوهر خواهد داشت.
اموالی که مطابق رسم های گذشته، زن به خانه میاورد جهیزیه نامیده میشود. زن میتواند جهیزیه ای که به خانه شوهر میاورد را در لیستی نوشته و آن را نزد خود نگه دارد که این لیست جهیزیه، سیاهه جهیزیه نامیده میشود. سیاهه جهیزیه زمانی اعتبار دارد که شوهر آنرا امضا کرده باشد. در طلاق توافقی زن و مرد باید در خصوص جهیزیه ای که زن به خانه آورده است توافق کنند و معمولا زن جهیزیه خود را با خود میبرد. اگر هم زن و مرد توافقی در خصوص جهیزیه نکنند زن میتواند با استناد به سیاهه برای گرفتن جهیزیه خود اقدام کند.