تعیین ۶ ماه تا ۲ سال حبس برای صحنهسازی تصادف
آوریل 9, 2019هزینه ی تعمیرات نمای بیرونی اپارتمان بر عهده ی چه کسی است؟
آوریل 13, 2019
-
“ماده 239 قانون مجازات عمومیسابق مقرر میداشت: «هر کس از ضعف نفس یا هوی و هوس و یا حوائج شخصی نابالغ یا شخصی غیر رشیدی استفاده کرده بر ضرر او نوشته یا سندی از قبیل تمسک و قبض و حواله و برات و فته طلب و مفاصاحساب و نوشته امانت یا قبض اشیای منقوله و اجناس تجارتی و غیره و هر چیزی که موجب التزامیشود از او بگیرد به هر نحو و به هر طریقی که این کار را کرده باشد به حبس تأدیبی از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و ممکن است به تأدیه غرامت از 50 الی 500 تومان نیز محکوم شود و اگر مرتکب ولایت یا وصایت برآن شخص داشته باشد مجازات او از سه تا هفت سال حبس مجرد است.”
-
شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم
-
از مهمترین شرایطی که وجود آنها برای تحقق جرم لازم است، غیررشید بودن قربانی و اخذ نوشته یا سند با سواستفاده از ضعف نفس ناشی از این عدم رشد است. در صورتی که هر یک از این شرایط برقرار نباشد، موضوع جرم تحقق نمییابد. منظور از غیر رشید، افراد سفیه، مجنون و غیربالغ را شامل میشود.
-
در صورتی که شخص با سواستفاده از ضعف یا هوی و هوس و یا حوایج شخصی غیررشید، نوشته و یا سند را اخذ کند این جرم محقق شده و اگر بدون اقدام از سوی طرف مقابل سند یا نوشته در اختیار او قرار بگیرد این جرم تحقق نمییابد.
-
در این جرم وجود علم متهم به وجود این حالت یعنی عدم اطلاع ازمحجوریت و یا غیر رشید بودن و ضعف نفس در دیگری شرط است و بدون احراز سوءنیت و نتیجه عدم احراز وقوع جرم، نمیتوان جرم را ثابت و حکم داد و چنانچه دلیل و بینهای که دلیل مثبت بر اطلاع متهم شود احراز نشود جرم قابل اثبات نیست.
-
عمل مادی و فیزیکی این جرم
-
عمل فیزیکی این جرم در واقع اخذ نوشته یا سند است. نوشتهای که در مقام اثبات حق یا اسقاط ادعا قابل استناد باشد. اخذ مال از شخص غیررشید از طریق سواستفاده از ضعف نفس یا ورود ضرر به شخص، مشمول این ماده قرار نمیگیرد. مانند این که کسی با سواستفاده از ضعف نفس شخص غیررشیدی پول و یا هر اشیا مادی او را تصاحب کند که در این حالت شامل این ماده قانونی نمیشود.
-
لازم است بدانید که سند یا نوشته اخذ شده از غیر رشید مستلزم امضا او نیست بلکه مهم اخذ نوشته وسند التزامآور است.
-
در تحقق این جرم، لازم است نوشته یا سند موجب التزام شخص غیر رشید شود و ورود ضرر بالفعل لازم نبوده بلکه صرف احتمال ورود ضرر یعنی ضرر بالقوه، کفایت میکند. یعنی به محض گرفتن سفتهای از غیر رشید که برای او التزام ایجاد کند این جرم تحقق یافته بدون آنکه سفته وصول شود.
-
مجازات و عوامل تشدید در این جرم
-
مجازات استفاده از ضعف نفس شخصی یا هوی و هوس او یا حوایج شخصی افراد غیررشید، علاوه بر جبران خسارت مالی، به حبس از شش ماه تا دو سال و جزای نقدی به میزان یک میلیون ریال تا ده میلیون ریال، میباشد.
-
اگر مرتکب این جرم، ولایت یا وصایت یا قیومت بر شخص غیررشید داشته باشد، مجارات وی تشدید میشود که علاوه بر جبران خسارت مالی از سه تا هفت سال حبس خواهد بود.