* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
تاثیر تقدم و تاخر زمان مرگ در ارث را با اخذ مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری بشناسید
دو نفر را فرض کنید که از یکدیگر ارث میبرند، تاریخ فوت یکی معلوم و تاریخ فوت دیگری نامعلوم باشد، چگونه از یکدیگر ارث میبرند؟ مانند پدر و پسری که در اثر تصادف فوت کردهاند، اگر ندانیم کدام یک زودتر فوت شده تکلیف چیست؟
یکی از طرق مالکیت، ارث است که قانون مدنی به تبعیت از شرع مقدس به روشنی درباره نحوه تقسیم ارث تعیین تکلیف نمودهاست. در این یادداشت موانع ارث و تاثیر زمان فوت در ارثبَری را بررسی خواهیم کرد.
کسی که فوت میکند و ارث به جا میگذارد را موَّرِث و بازماندگانی که از او ارث می برند را وارث میگویند.
برای پاسخ به این سوال دو حالت متصور است:
1. یا تاریخ فوت هردو نفر مجهول است.
2. یا تاریخ فوت یکی معلوم و تارخ فوت دیگری مجهول است.
اگر تاریخ فوت افرادی که از یکدیگر ارث میبرند مجهول باشد یعنی تقدم و تاخر هیچ یک معلوم نباشد، اشخاص مزبور از یکدیگر ارث نمیبرند مگر اینکه علت فوت غرق شدن یا هدم باشد. مثلا پدر و پسری که برای نجات فردی به دریا رفتهاند و دیگر برنگشتهاند، در این مثال از یکدیگر ارث میبرند چون علت فوت غرق شد است هرچند تاریخ فوت معلوم نیست.
هدم یعنی خراب شدن بنا و زیر آوار ماندن و طبق نظر مرحوم دکتر کاتوزیان، هدم اتومبیل وکشتی و هواپیما و آسانسور و هرآنچه اطلاق محل سکنای مشترک (هرچند موقت) بر آن شود در حکم هدم بنا است
فرض دوم این است که دو نفر که از یکدیگر ارث میبرند، تاریخ فوت یکی معلوم و تاریخ فوت دیگری مجهول است، در این فرض آنکه تاریخ فوتش مجهول است، از دیگری ارث میبرد .مثلا پدر و پسری که در تصادف به بیمارستان منتقل میشوند ما نمیدانیم که پدر چه ساعتی فوت شده، قبل از انتقال به بیمارستان یا بعد از آن، در حالیکه تاریخ فوت پسر در بیمارستان ثبت شده است.