* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
چک یک سند تجاری پرکاربرد و با اهمیت است که مورد استفاده روزمره بسیاری از مردم قرار می گیرد . از همین رو قانونگذار برای تضمین سلامت در استفاده مردم از اسناد تجاری همچون چک مقرراتی را تدوین نموده است ؛ چرا که عدم آگاهی نسبت به مسائل مربوط به چک از جمله اینکه چک برگشتی چیست ونحوه وصول چک برگشتی چگونه است می تواند سبب بوجود آمدن مشکلاتی در این زمینه شود
مطابق قانون صدور چک ، کسی که چک صادر می کند باید در تاریخ درج شده در چک به اندازه مبلغ نوشته شده در چک ، در حساب بانکی اش وجه نقد داشته باشد . در غیر این صورت می توان چک را برگشت زد و علیه صادر کننده چک اقدام کرد .
مادهی ۷ قانون صدور چک، اصلاحی سال ۸۲ به بیان مجازات صدور چک بیمحل میپردازد:
• چنانچه مبلغ مندرج در متن چک کمتر از ۱۰ میلیون ریال باشد به حبس تا حداکثر ۶ ماه محکوم خواهد شد.
• چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از ۱۰ میلیون ریال تا ۵۰ میلیون ریال باشد به حبس از ۶ ماه تا یکسال محکوم خواهد شد.
• چنانچه مبلغ مندرج در متن چک از ۵۰ میلیون ریال بیشتر باشد به حبس از یکسال تا ۲ سال و ممنوعیت از داشتن دستهچک به مدت دو سال محکوم خواهد شد.
همچنین طبق مادهی ۱۰ همین قانون: هر کسی با علم به بسته بودن حساب بانکی خود چک صادر نماید به حداکثر مجازات مندرج در مادهی ۷ محکوم میشود.
در بحث حقوقی وصول چک برگشتی، قانون گذار چند نوع چک را از پوشش حمایت کیفری خود خارج کرده است به دلیل اینکه صادرکنندگان این چکها، آنها را از ویژگی اسکناس گونه خارج کردهاند و با اهداف دیگری از آنها استفاده میکنند که عبارتند از :
• چک های سفید امضا: چک سفید امضا چکی است که بدون نوشتن مبلغ توسط صادرکننده چک، امضا شده باشد و میزان چک و درج آن در برگه چک بر عهده گیرنده آن قرار می گیرد.
• چک های تضمینی: این چک بابت تضمین انجام شدن معامله یا تعهد صادر می شود.
• چک های مشروط: هنگامی که وصول چک منوط به تحقق شرطی شود.
۱-شروع اقدام با برگشت زدن چک
۲- مراجعه به اداره ثبت اسناد
۳- ارائه مدارک لازم
۴- هزینه صدور اجراییه برای وصل چک
۵- صدور اجراییه در کوتاهترین زمان مراجعه