* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
بهترین وکیل انحصار وراثت : موضوع کاری وکیل انحصار وراثت پیوند تنگاتنگی با مبحث ارث دارد و لذا پیش از شروع بحث راجع به وکیل انحصار وراثت، می بایست راجع به ارث و احکام آن صحبت کرد. احکام ارث اساساً در قانون مدنی مصوب سال 1314 ذکر شده است و لذا منبع اصلی برای کار وکیل انحصار وراثت است. از دیگر قوانین مورد تخصص وکیل انحصار وراثت، قانون امور حسبی است که برخی از احکام مربوط به ارث را در خود جای داده است. اکنون در نوشتار پیش رو، طبق مقررات قانونی موجود، به طرح مباحث ارث می پردازیم و در خلال بحث ارث و وکیل انحصار وراثت، به مناسبت به بحث وصیت نیز اشاره می کنیم.
ارث از جمله ی امور حسبی است که احکام متعددی در فقه و قانون ایران از خود به جای گذاشته است. مبحث ارث بعضاً دارای اختلافات شدیدی میان صاحب نظران، فقها و حقوقدانان است. آگاهی از مقررات ارث می تواند ضامن روابط صحیح میان وارثان باشد و از بروز اختلافات احتمالی میان انان جلوگیری کند. خصوصاً اینکه موضوع ارث با موضوع وصیت نیز ارتباط تنگاتنگ دارد و وصیت خود ممکن است بسیار اختلاف برانگیز باشد. بنابراین استفاده از دانش حقوقی وکیل انحصار وراثت می تواند تا حد زیادی کارگشا باشد.
ارث به واسطه ی فوت شخص مورث به وجود می آید و آثار خود را بار می کند.
1 – موت حقیقی یا فرضی شخص مورث؛ از جمله ی مصادیق موت فرضی یا حکمی، ارتداد است.
2 – وجود و حیات وارث حین فوت شخص مورث
3 – وجود اموالی به عنوان ترکه
دو امر موجب ارث می شود:
الف ) نسب؛ به معنای خویشاوندی انتسابی ناشی از خون است.
ب ) سبب؛ به معنای خویشاوندی ناشی از ازدواج است.
1- پدر و مادر و فرزندان و اولاد فرزندان.
2- اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها.
3- عمه ها و عموها و خاله ها و دایی ها و اولاد آن ها.
نکته ی بسیار مهم در بحث ارث و این طبقه بندی، این است که وارثین هر طبقه وقتی ارث می برند که از وارثین طبقه ی قبل کسی نباشد.
تعریف گواهی انحصار وراثت
گواهی انحصار وراثت یا تصدیق انحصار وراثت، سندی است رسمی که به موجب آن تاریخ دقیق مرگ متوفی و همچنین اشخاصی که ورثه وی شناخته می شوند، در آن قید می گردد و تمام ارکان حکومت به وسیله سند مزبور، وراث انحصاری شخص متوفی را به رسمیت می شناسند و وراث با داشتن این سند می توانند از حقوقی که از طرف متوفی به به آنها ارث رسیده است، برخوردار شوند.
یه عبارت دیگر تصدیق انحصار وراثت (گواهی حصر وراثت) معرف تعداد ورثه متوفی و میزان سهم الارث هریک از ورثه می باشد. این گواهی از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا هرگونه نقل و انتقال اموال متوفی – که قهراً در مالکیت ورثه قرار می گیرد – ادامه عملیات ثبتی و … منوط به ارائه گواهی مذکور می باشد.
در حال حاضر برابر بند 3 ماده 11 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1387، صدور گواهی حصر وراثت در صلاحیت شوراهای حل اختلاف می باشد. مطابق با ماده 20 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، دعاوی راجع به تركه متوفی اگر چه خواسته ، دین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی كه تركه تقسیم نشده در دادگاه محلی اقامه می شود كه آخرین اقامتگاه متوفی در ایران، آن محل بوده و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد، رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است كه آخرین محل سكونت متوفی در ایران، در حوزه آن بوده است.
وراث متوفی یا سایر اشخاص ذینفع می توانند از دادگاه تقاضای صدور گواهی انحصار وراثت را بنمایند. نکته قابل توجه اینکه چنانچه وراث یا اشخاص ذینفع متعدد باشند، نیازی به درخواست همگی آنها نمی باشد و اقدام یک نفر ار آنها جهت تقاضا کفایت می کند.
مدارک انحصار وراثت
نام تمامی وراث باید در فرم مخصوص دادگستری نوشته و ۲ نفر از اشخاصی که وراث و متوفی را میشناسند در یکی از دفاتر اسناد رسمی میبایست آن را امضا کرده و امضای آنها نیز توسط دفاتر اسناد رسمی گواهی شود.
وراث باید پس از فوت متوفی لیست کلیه اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول متوفی را به اداره دارایی حوزه محل سکونت متوفی ارائه نمایند و رسید آن را دریافت داشته و به همراه تقاضای گواهی انحصار وراثت به دادگاه تقدیم نمایند .
متقاضی میبایست علاوه بر شناسنامه خود کپی برابر اصل شده شناسنامه سایر وراث را نیز تهیه و به دادگاه تقدیم نماید.
ارائه اصل شناسنامهها جهت ملاحظه توسط مدیر دفتر دادگاه الزامی است.
پس از تهیه مدارک فوقالذکر متقاضی باید دادخواستی به خواسته صدور گواهی انحصار وراثت تنظیم و همراه مدارک یادشده به دادگاه ارائه نماید.