* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
اِسقاط کافه خیارات اصطلاحی است در حقوق قراردادها که اصولاً در جهت قوام و ثبات قرارداد به کار میرود. با ورود این اصطلاح به قرارداد امکان بر هم زدن یکجانبه آن از بین میرود. ِسقاط خیارات میتواند ضمن عقد اصلی یا پس از آن صورت گیرد، چنانکه ماده ۴۴۸ قانون مدنی ایران در این باره مقرر میدارد: «سقوط تمام یا بعضی از خیارات را میتوان در ضمن عقد شرط نمود». “اِسقاط” مصدر باب اِفعال از ریشهٔ «س ق ط» به معنای افکندن، انداختن و از ارزش انداختن است. در اصطلاح حقوقی به از اعتبار انداختن حقی اعم از مالی یا غیرمالی اِسقاط میگویند.”کافه” (با ف مشدد) به معنی “همه” است. “خیار” هم به معنای حق برهم زدن یکجانبه قرارداد است.
در قراردادها، طرفین معامله میتوانند خیارات خود را ساقط کنند. اسقاط کافه خیارات یک عمل حقوقی یک جانبه است و نیاز به رضایت طرف دیگر ندارد که برخی از حقوقدان ها آن را به اقاله تشبیه کردند. اسقاط کافه خیارات در قراردادها عمل حقوقیست و میبایست به گونه ای ابراز گردد، اسقاط خیارات میتواند به صورت لفظی، عملی، صریح و ضمنی صورت گیرد.
اسقاط خیارات میتواند در ضمن عقد اصلی یا شروط ضمن عقد صورت گیرد. امروزه متعاملین در قراردادهایشان بر اساس ماده 448 قانون مدنی میتوانند تمام خیارات را در ضمن عقد اصلی اسقاط کنند. اما بحثی که پیش میآید این است که آیا اسقاط کافه خیارات در قراردادها شامل خیار غبن، خیار غبن فاحش ولو افحش، خیار تدلیس، خیار عیب، خیار تعذر تسلیم و خیار تفلیس میشود؟
در مقاله پیش رو، کارشناسان حقوقی موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان، با مشاوره وکیل برتر حقوقی در ایران، نسبت به بررسی انواع خیارات و اسقاط کافه خیارات در قراردادها پرداخته و به سوالات حقوقی متقاضیان مشاوره حقوقی آنلاین درباره شرایط اسقاط کافه خیارات، معرفی بهترین وکیل امور قراردادها در تهران و توضیح شرایط عقد قرارداد اهتمام ورزیده اند.
خیار، حق فسخ در عقد لازم است. خیارات در عقود، حقوق مالی برای طرفین عقد میباشد. انواع خیارات عبارتند از:
خیار مجلس، خیار حیوان، خیار شرط، خیار تاخیر ثمن، خیار رویت و تخلف وصف، خیار غبن، خیار عیب، خیار تدلیس، خیار تبعض صفقه، خیار تخلف شرط، خیار تفلیس و خیار تعذر تسلیم.
خیارات باید با ماهیت عقد سازگار باشد به طور مثال خیار شرط در برخی از عقود وجود ندارد. خیار حق مالی است که قابل انتقال ارادی نیست و به ارث میرسد (به استثنا خیار شرط). زمانی که خیار به ارث میرسد وارثان باید همه باهم خیارات را اعمال یا فسخ کنند.
بر اساس ماده 448 قانون مدنی تمام یا برخی از خیارات را میتوان در ضمن عقد اصلی اسقاط کرد. اسقاط یک عمل حقوقی یکجانبه است. برای اسقاط کافه خیارات در قراردادها قصد و نیت صاحب خیار کافی نیست و اسقاط خیار، باید به گونهای ابراز گردد. اسقاط میتواند به صورت صریح یا ضمنی باشد. امروزه متعاملین در قراردادها با استفاده از عبارت (اسقاط کافه خیارات ولو خیار غبن افحش) تمام خیارات خود را در عقد اسقاط میکنند به این معناست که هیچ کدام از متعاملین اختیاری برای برهم زدن معامله ندارند حتی اگر ضرری به آن ها برسد.