* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
برای اطلاعات کامل در خصوص طلاق توافقی یا به تعبیر عده ای از مردم طلاق تفاهمی، توصیه می شود که قسمت اول تا چهارم توضیحات طلاق توافقی را که توسط وکیل خانواده مجرب نوشته شده است مطالعه کنید و یا با ما تماس بگیرید.
ابتدا سوال این است که طلاق توافقی چیست ؟ به طور خلاصه طلاق توافقی به طلاقي گفته مي شود که زوجين به هر دليلي تمايل دارند با تفاهم از هم جدا شوند هر توافقي که آنها در خصوص مهريه، نفقه، جهيزيه، حضانت و ملاقات فرزند داشته باشند از نظر دادگاه محترم و قابل قبول خواهد بود. به عنوان مثال زوجین توافق مي کنند زوجه مهريه را در قبال طلاق ببخشد يا کل آن رادريافت کند و يا با شرايط توافق شده مهريه پرداخت شود و یا حتی قسمتی از مهریه بذل و قسمتی دیگر پرداخت شود. بنابراین تمام موارد توافق در راي دادگاه منعکس خواهد شد و قابليت اجرا دارد.
رویه گروه وکلای پرشیا چنین است که در بدو امر توافقات زن و شوهر از آنها پرسیده میشود و سپس صورتجلسه شده و به امضا ایشان میرسد و در ادامه به وکالت از زوجین رای دادگاه طبق توافق آنها از دادگاه خانواده اخذ میشود.
طلاق توافقی با توجه به رويه مختلف شعب دادگاه های خانواده در تهران معمولا کمتر از يک هفته تمام خواهد شد. در طلاق تفاهمی علاوه بر حقوق مالی، حضانت فرزندان، نحوه ملاقات و نفقه فرزندان با توافق در راي دادگاه مشخص مي شود.
نکته: توجه داشته باشید هیچ زن و شوهری بدون رای دادگاه نمی توانند به طور مستقیم به دفتر خانه طلاق مراجعه کنند و هیچ دفتر خانه ای هم نمی تواند طلاق را بدون رای دادگاه ثبت کند.
طلاق توافقی
عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه و کارت ملی زوجین است. اگر کارت ملی را در دسترس نداشته باشید ولی شماره ملی را بدانید برای ثبت درخواست طلاق توافقی کفایت می کند. در صورت در دسترس نبودن عقدنامه مي بايستي به دفترخانه اي که ازدواج کرده ايد مراجعه کرده و رونوشت اخذ نماييد.
نکته : در تمام مراحل طلاق توافقی در صورت اختیار وکیل نیازی به حضور طرفی که وکیل دارد نمی باشد حتی مرحله ثبت طلاق در دفترخانه نیز می تواند با حضور وکیل و بدون حضور زوجین باشد.
نکته: تا قبل از صدور رای طلاق توافقی (گواهی عدم امکان سازش) هر کدام از زوجین حتی اگر توافق نامه ، وکالتنامه یا دادخواست را امضاء کرده باشند، در صورت پشیمانی رای طلاق توافقي صادر نمی شود.
اما پس از صدور رای طلاق تفاهمی بر طبق مواد ۳۵ و ۳۶ قانون حمایت خانواده اگر زوج (مرد) پشیمان شود و به دفترخانه برای ثبت طلاق نیاید امکان ثبت طلاق وجود نخواهد داشت مگر این که زن از مرد در ضمن رای دادگاه یا به صورت وکالت در طلاق (حق طلاق) وکالت در مراجعه به دفترخانه برای ثبت طلاق داشته باشد.
اما اگر زوجه (زن) بعد از صدور رای طلاق توافقی(گواهی عدم امکان سازش) پشیمان شود زوج می تواند بدون حضور او به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند و طلاق را ثبت نماید البته باید دانست که در صورتی که طلاق خلعی باشد زوجه می تواند در ایام عده (سه ظهر) از زمان ثبت طلاق به آنچه بذل کرده از مهریه یا غیر آن، مراجعه کند.
توجه داشته باشید که در عمل اگر زوجه یا وکیل او در دفترخانه طلاق برای ثبت حاضر نشوند محضر طلاق از شعبه ای که رای را صادر کرده در این خصوص استعلام میکند و عمده محاکم خانواده اجازه ثبت طلاق بدون رضایت زوجه را نمی دهند.
نکته : در طلاق توافقی خلعی اگر زن باکره و يا يائسه نباشد، از فاصله ثبت طلاق تا پايان عده مي تواند به آنچه بذل کرده رجوع کند. براي جلوگيري از اين کار مي بايستي از دادگاه خواست که در راي گنجانده شود که زن حق رجوع به مابذل ( آنچه بذل کرده)را از خود ساقط کرده است -اصطلاح حقوقي است – و یا اینکه مهریه را ابرا کند.
بدیهی است که زن دوشیزه و یا باکره عده ندارد و امکان رجوع هم متصور نیست.
طلاق توافقی
نکته : توافقنامه اي که معمولا براي طلاق توافقی نوشته مي شود اگر منجر به ثبت طلاق نشود و يکي از طرفين پشيمان شود اثر حقوقي ندارد و از درجه اعتبار خارج است.
نکته : اگر زن باکره (دوشیزه) باشد دادگاه هاي تهران فقط گواهي بکارت پزشکي قانوني را معتبر مي دانند و اگر باکره نباشد صرف جواب آزمايش عدم بارداري کفايت مي کند.
نکته : اگر يک از زوجين وکيل داشته باشد در هيچ يک از مراحل گرفتن طلاق دادگاه نياز به حضور او نخواهد بود.
پس از ثبت طلاق، در صورت عدم نزديکي زوجين با ارائه حکم دادگاه و طلاقنامه به اداره ثبت احوال زوجین مي توانند شناسنامه را تعويض کرد و شناسنامه سفيد اخذ کرد و در صورت نزديکي زوجين فقط با ثبت ازدواج بعدی شناسنامه تعويض خواهد شد. در این خصوص توصیه میشود با ما مشاوره کنید.
شایان ذکر است آنچه گفته شد صرفا رویه دادگاه ها ی خانواده تهران است در خصوص سایر شهرستاها بهتر از دادگاه یا وکلای شهر مربوطه کسب اطلاع کنید.
یکی از مراحل طلاق توافقی مشاوره است که بر طبق قانون جدید طلاق توافقی اجباری شده است . توضیح جامع و خلاصه این است که اگر هر کدام از زن و شوهر به هر دلیل در تهران تمایل به حضور در جلسه مشاوره نداشته باشند بدون حضور او و توسط وکیل جلسه برگزار خواهد شد . واحد مشاوره مستقر در دادگاه میباشد.
در چند ماه اخیر به دلیل افزایش آمار طلاق و صوری بودن مشاوره در دادگاه ها ،قوه محترم قضاییه به درستی درصدد اجباری کردن مشاوره با حضور زوجین در خارج از محیط دادگاه است که با این وصف پروسه طلاق توافقی طولانی میگردد. ولی در حال حاضر پرونده های طلاق توافقی به رویه سابق پیگیری میشود. در صورت هر گونه تغییری در رویه دادگاه ها این نوشته به روز خواهد شد.
1 دیدگاه
[…] قوانین خانواده و طلاق توافقی […]