* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
موانع ارث را با اخذ مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری بشناسید
برخی موارد هستند که مانع از انتقال ارث میشوند همچون: کفر، لعان_،قتل، زنا و بردگی
لعان: اگر فردی منکر رابطه پدر و فرزندی شود، یعنی بگوید این فرزندِ من نیست و به همسرش نسبت زنا دهد در اینصورت زن و شوهر از یکدیگر و پدر و فرزند از یکدگر ارث نمیبرند. لعان موجب انحلال زوجیت و حرمت ابدی است.
اگر پدر بعدا رابطه پدر و فرزندی را بپذیرد باز هم پدر از فرزند ارث نمیبرد ولی در اینصورت فرزند از پدر ارث میبرد.
لعان تشریفات خاصی دارد به این صورت که مرد به حاکم مراجعه و فرزند خود را نفی میکند که امروزه متروک شده است.
هرگاه در حین موت مورث، حملی باشد که اگر قابل وراثت متولد شود مانع از ارث تمام یا بعضی از وراث دیگر میگردد تقسیم ارث به عمل نمیآید تا حال او معلوم شود.
کفر: کافر از مسلمان ارث نمیبرد. اگر مسلمانی بمیرد که خویشان وی کافر باشند از او ارث نمیبرند. اگر میت کافر باشد و یک وارث مسلمان داشته باشد، ارث او به وارثان کافر نمیرسد.
قتل” مستند ماده 451 قانون مجارات اسلامی، در صورتیکه قاتل از ورثه مقتول باشد چنانچه قتل عمدی باشد از اموال و دیه مقتول ارث نمیبرد و اگر قتل خطای محض یا شبه عمدی باشد فقط از دیه ارث نمیبرد.
طفل متولد از زنا: طفل متولد از زنا، از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمیبرد.
بردگی: برده بودن وارث یا مورث مانع از ارث است مگر اینکه وارث منحصر به برده باشد، یعنی ورثه تنها همان یک نفر باشد در این فرض برده از ترکه یعنی اموالی که از میت به جا مانده است، خریداری و آزاد میشود و مابقی ترکه به او داده میشود.
ارث برای حمل
فرزندی که هنوز به دنیا نیامده فقط در صورتی ارث میبرد که زنده متولد شود، به عبارت دیگر ارثبَری آن مشروط به زنده متولد شدن است. ماده 878 قانون مدنی: “هرگاه در حین موت مورث، حملی باشد که اگر قابل وراثت متولد شود مانع از ارث تمام یا بعضی از وراث دیگر میگردد تقسیم ارث به عمل نمیآید تا حال او معلوم شود و اگر حمل مانع از ارث هیچ یک از سایر وراث نباشد و آنها بخواهند ترکه را تقسیم کنند باید برای حمل حصهای (سهمی) که مساوی حصه دو پسر از همان طبقه باشد کنار گذارند و حصه(سهم) هر یکاز وراث مراعا است تا حال حمل معلوم شود.”