* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
انحصار وراثت اولین مرحله برای تعیین تکلیف در خصوص اموال و میراث افراد بعد از فوت آنها است. انحصار وراثت به معنی تعیین تعداد افرادی که از متوفی ارث میبرند و میزان سهم الارث هریک از وراث است. پس از بررسی و تائید وراث توسط مراجع دارای صلاحیت قانونی؛ رایی صادر میشود که به آن گواهی انحصار وراثت گفته میشود.
◦ گواهی فوت متوفی که در سال ۹۸ در بعضی استان ها از جمله تهران به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه درخواست گواهی فوت اخذ می شود.
◦ استشهادیه محضری
◦ شناسنامه متوفی
◦ عقدنامه یا رونوشت
◦ شناسنامه وراث
◦ احیاناً وصیت نامه رسمی شخص فوت شده
در فرمی که دادگستری در اختیار متقاضی قرار میدهد باید اسم تمام وارثان نوشته شود. دو تن از کسانی که وراث و درگذشته را میشناسند، باید فرم را امضا کنند و آن را در دفتر استاد رسمی گواهی کنند.
اداره ثبت احوال پس از فوت، مراتب آن را ثبت میکند و شناسنامه فرد را باطل میکند. به این ترتیب گواهی فوت صادر میشود. برای انحصار وراثت اصل گواهی فوت و کپی برابر اصل آن به انضمام درخواست، لازم است.
وراث باید پس از فوت متوفی سیاههای از تمام داراییهای منقول و غیرمنقول او را به اداره دارایی تحویل بدهند و رسید آن را دریافت کنند. این رسید با تقاضای گواهی انحصار وراثت به دادگاه ارائه میشود.
معمولا در جریان درخواست انحصار وراثت، دادگاه با هزینه متقاضیان، یک آگهی فوت در روزنامه منتشر میکند تا وراث احتمالی یا کسانی که ادعایی دارند، برای ثبت آن به دادگاه مراجعه کنند.
این امر درباره روستاییان صدق نمیکند. یعنی لازم است آگهی فوتی در روزنامه منتشر شود. اگر بهای ماترک بیش از ده میلیون ریال باشد، وراث موظف هستند در روستای محل درگذشت فرد، یک بار و یک روز در اماکن و معابر عمومی آگهی فوت نصب کنند.
وارثانی که تقاضای انحصار وراثت دارند، باید علاوه بر شناسنامه خود، کپی برابر اصل شده شناسنامه وراث دیگر را هم به دادگاه تقدیم کنند. همچنین مدیر دفتر دادگاه، اصل شناسنامهها را هم خواهد خواست.