* به دلیل شیوع ویروس کرونا و رعایت فاصله گذاری اجتماعی از خدمات وکالت غیر حضوری ، مشاوره تلفنی و گفتگوی آنلاین - تصویری ما استفاده نمایید.
در برخی از موارد اشخاص و یا وکیل پایه یک دادگستری که انتخاب کرده اند راه حل اختلاف را در انتخاب داور و ارجاع آن امر به داوری می دانند در اینجا داور، امکان دارد یک شخصیت حقیقی باشد و آن فردی است که به عنوان داور در قرارداد به آن اشاره شده است و در برخی موارد هم به صورت شخصیت حقوقی می باشد که شرکت یا مؤسسهای را به عنوان داور تعیین مینمایند.
در مورد اینکه چه زمانی می توان داور را انتخاب کرد بایستی اشاره نمایم که طرفین یا وکیل آنها می توانند هم در زمان انعقاد قرارداد یا در زمان اجرای مفاد آن و یا حتی بعد از مطرح کردن دعوی در دادگاه حقوقی این کار صورت بپذیرد. ارجاع امر به داوری دارای منفعت هایی است که از آن جمله انتخاب شیوه داوری برای رفع اختلافات مالی، شراکتی و قراردادی است که کمهزینه بوده و فاقد تشریفات اداری و آیین دادرسی مدنی خواهد بود و از طرفی ارتباط طرفین و تعامل آنان با داور یا داوران نیز به شکل خوبی انجام می شود. و همچنین از اطاله دادرسی نیز جلوگیری می کند.
براساس ماده ۴۷۸ قانون آیین دادرسی مدنی دعاوی که مربوط به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب و دعاوی مربوط به ورشکستگی و همچنین رسیدگی به امور کیفری از صلاحیت داوری خارج می باشد و صرفا در دادگاه ها مطرح و مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت.
نکته مهم در ارجاع امر به داوری این است که در حل و فصل اختلافات، داورانی انتخاب شوند که از مقررات داوری اطلاع کامل داشته باشد، در غیر این صورت داوری به مراتب طولانیتر و گرانتر از رسیدگی در دادگاه خواهد بود. بنابراین توصیه میشود افراد حتیالامکان اختلافات خود را به موسسه حقوقی که در امر داوری باسابقه می باشد ارجاع بدهند.
در صورت بروز اختلاف و نزاع، اشخاص تحت شرایط زیر میتوانند منازعه را به داوری ارجاع دهند:
1- طرفین اهلیت اقامه دعوا را داشته باشند .
2- طرفین بر ارجاع امر به داوری تراضی کنند؛ این دو مورد در ماده 454 قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است.
حال باید گفت داور باید صفات قاضی را داشته باشد لذا طبق ماده 469 قانون آیین دادرسی مدنی، اشخاص زیر نمیتوانند به سمت داور معین شوند مگر با تراضی طرفین :
کسانی که سن آنان کمتر از 25 سال تمام باشند .
کسانی که در دعوی یا اختلاف ذینفع باشند.
کسانی که با یکی از اصحاب دعوی قرابت سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم داشته باشند .
کسانی که خود یا همسرانشان وراث یکی از طرفین باشند.
کسانی که قیم یا کفیل یا وکیل یا مباشر امور یکی از اصحاب دعوی هستند یا یکی از اصحاب دعوی مباشر امور آنان باشد.
کسانی که با یکی از اصحاب دعوی یا با اشخاصی که قرابت نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم دارند، در گذشته یا حال دادرسی کیفری داشته باشند .
کسانی که خود یا همسرانشان یا یکی از اقربای سببی یا نسبی تا درجه دوم از طبقه سوم او با یکی از اصحاب دعوی (اختلاف) یا زوجه یا یکی از اقربای نسبی یا سببی تا درجه دوم از طبقه سوم او دادرسی مدنی دارند .
کارمندان دولت در حوزه مأموریتشان .
در خصوص اشخاص بالا در صورت تراضی طرفین اصحاب دعوی میتوان آنان را به سمت داوری انتخاب کرد.